Kerghübriid
Hübriid
Pistikhübriid
Täiselektriline
Loe Fordi elektrisõidukitest
Kerghübriid
Hübriid
Pistikhübriid
Täiselektriline
Loe Fordi elektrisõidukitest

Täiselektriline Ford E-Transit viib uuel tasemel tarkvara, teenuste ja võimekusega elu edasi

Maailma juhtiv kaubikutootja Ford esitles 12. novembril 2020 uut E-Transitit – nutikat tööhobust, mis pakub omanikele täiselektrilise ajami, tarkvaralahenduste, teenuste ja Pro Power Onboardiga veelgi suuremat produktiivsust.

„Ford on Põhja-Ameerikas ja Euroopas tarbesõidukite valdkonna liider, seega on autoparkide heitemevabadusele üleminek kriitiline eriti kiirestikasvavas nn viimase miili segmendis, et saavutada 2050. aastaks meie süsinikuneutraalsuse eesmärk,“ ütles Fordi president ja tegevjuht Jim Farley. „Ford on oma auhinnatud Transit Custom pistikhübriidi ja EcoBlue hübriidi toel valmis seda pingutust tegema. See on planeedile hea ning pakub tänu madalatele opereerimiskuludele ja uutele ühendatud tehnoloogiatele klientidele suuri eeliseid.“

Uue E-Transiti tagalaks on üle 1800 Fordi esinduse üle maailma, sealhulgas 1000 Transiti keskust Euroopas, mis kindlustavad lihtsa müügi ja järelteeninduse protsessi. E-Transitile annavad täiendavaid eeliseid ka sajad autode modifitseerijad üle maailma, kes pakuvad diisel-Transititele mõeldud, ent E-Transitile sobivaid raame ja muud lisavarustust.

Kui kaubikuäri uustulnukad ehitavad enamjaolt alles prototüüpe, arendavad testimisprotokolle ja tegelevad keerukate kasutamistingimustega, laieneb Fordi tarbesõidukite ökosüsteem juba autoparkide elektrisõidukite monitoorimistarkvara ja ühendatud lahenduste suunas, et neid sujuvalt igapäevasesse toimimisse integreerida.

„Me kahekordistame tarkvarasse ja digitaalsetesse teenustesse suunatud pingutust, et aidata meie autopargiklientidel kasvada ja oma äri tõhusamalt korraldada,“ ütles Farley.

Euroopa ja Põhja-Ameerika juhtiv tarbesõidukite tootja Ford on tootnud Transiti mudeleid viimased 55 aastat ja tarbesõidukeid alates 1905. aastast. Ettevõte hakkab Euroopa klientidele mõeldud E‑Transiteid tootma Türgis Otosan Kocaeli tehases spetsiaalselt selleks mõeldud tootmisliinil koos auhinnatud Transit Custom pistikhübriidiga. Põhja-Ameerika klientidele toodetakse autot Kansas City tehases Claycomos, Missouris.

Teel rohelisema tuleviku suunas

Kuigi nõudlus kullerisõidukite järele kasvab, lubavad suurlinnad üle maailma alates Londonist lõpetades Los Angelesega luua heitmevabu tsoone, vähendada kasvuhoonegaaside taset ja mürareostust.

„Üha enam ehitus-, hädaabi- ja kommunaalsõidukeid on just nimelt Fordi tarbesõidukite ja kaubikute mudelivalikust – ja me oleme pühendunud emissioonivabale tehnoloogiale ülemineku toetamisele,“ ütles Fordi tooteplatvormide juht Hau Thai-Tang. „E-Transit on andmerikas ja ühendatud platvorm, mis aitab meie autopargiklientidel saavutada suuremat produktiivsust. Mida enam ühendatud sõidukeid võrguga liitub, seda enam kasvab meie äriklientide jaoks loodav väärtus.“

2022. aasta alguses klientideni jõudma hakkav E-Transit on osa Fordi üle 11,5 miljardi dollari suurusest investeeringust elektrifitseerimisse. Täiesti uus ja elektriline Mustang Mach-E on Euroopa esindustes saadaval järgmise aasta alguses ja täiselektriline F‑150 jõuab Põhja-Ameerika esindustesse 2022. aasta keskpaigast.

Euroopas on Ford alates 2018. aastast tegelenud elektrifitseeritud tarbesõidukite pilootprojektidega, töötades koos Inglismaa, Saksamaa, Hispaania ja Türgi ametnikega, et uurida, kuidas juhid kasutasid Transit Custom pistikhübriidi Londonis, Kölnis, Valencias ja Ankaras. Autotootja on neid teadmisi, sealhulgas omanike autokasutus- ja laadimisharjumusi E-Transiti ja sellega seotud teenuste arendamisel kasutanud.

Spetsiaalselt äri jaoks loodud sõiduulatus ja laadimislahendused

67 kWh kasutatava akumahutavusega E-Transit pakub WLTP kombineeritud tsükli põhjal eeldatavat sõiduulatust 350 km. See on päevasteks sõitudeks piisav, jättes varu ka erineva koormatuse ning ilmastikuolude jaoks.

Tänu sellele on E-Transit ideaalne variant linnakeskkonda, fikseeritud marsruutidele ja kulleriteenuste pakkumiseks geopiiranguga heitmevabades tsoonides, samas tõstmata hinda autopargi omanike jaoks, kes suuremat akumahutavust ei vaja.

E-Transiti sõidurežiimid on täpselt selle elektriajami jaoks sätitud. Spetsiaalne Eco-režiim pakub Fordi andmete kohaselt 8-10 protsenti väiksemat energiakasutust, kui E-Transit sõidab koormata reipalt kiirendades või maanteekiirustel. Eco-režiim piirab tippkiirust, reguleerib kiirendust ja optimeerib kliimaseadme tööd, et sõiduulatust maksimaalselt pikendada.

Auto toetab ka ajastatavat eelseadistamist, mis võimaldab programmeerida kliimaseadet juba laadimise ajal soovitud hetkeks õiget temperatuuri saavutama, et sõiduulatusest midagi kaotsi ei läheks.

E-Transit ei aita ettevõtetel mitte ainult jätkusuutlikumalt toimida, vaid pakub ka selgeid ärieeliseid. E-Transit suudab tänu madalamatele hoolduskuludele omamiskulusid sisepõlemismootoriga võrreldes umbes 40 protsenti vähendada.

Euroopas saavad kliendid nautida oma klassis parimat üheaastast piiramatu läbisõiduga hoolduspakkumist, millega kaasneb ka kaheksa-aastane 160 000 km garantii akule ja elektroonika kõrgepingekomponentidele.

„Meie selge missioon aidata oma klientide äridel õitseda on omakorda aidanud Fordil saada juhtivaks tarbesõidukite tootjaks Euroopas,“ ütles Fordi Euroopa tarbesõidukite divisjoni üldjuht Hans Schep. „Elektrifitseerimine toob klientidele kaasa uusi viise oma ärisid ja autoparke tõhusamalt korraldada. E-Transit panustab sellesse üle 55 aasta pikkuse Transiti kogemusega, spetsialistidest esinduste ja ümberehitajate võrgustikuga ning digitaalsete tööriistade ökosüsteemiga, mis aitab muuta elektrifitseerimise potentsiaali äri jaoks reaalsuseks – ja seda kõike lisaks heitmevaba transpordi eelistele.“

Ford pakub ka laadimislahenduste valikut, mis vastab autopargi ja juhtide vajadustele nii kodus, töökohas kui teel. E-Transit pakub nii vahelduvvooluga laadimist kui alalisvooluga kiirlaadimist. Auto 11,3 kW laadija suudab aku täiesti täis laadida kuni 8,2 tunniga. Võimsat alalisvoolu kiirlaadijat kasutades saab E‑Transiti akut laadida kuni 115 kW võimsusega ehk 15 protsendi pealt 80 protsendini umbes 34 minutiga.

Rohkem jõudu ja tagatud ühendus ka teel olles

E-Transitil on valikuline Pro Power Onboard, mis võimaldab Euroopa klientidel muuta auto liikuvaks jõuallikaks, mis varustab elektritööriistu töökohal ja liikvel olles kuni 2,3 kW laadimisvõimsusega. See on väikeste tarbesõidukite puhul Euroopas esmakordne.

Standardvarustusse kuuluv FordPass Connect modem pakub sujuvat ühendust, mis aitab tarbesõidukite kasutajatel hallata ja optimeerida autopargi tõhusust, sealjuures on Ford Telematics autopargilahenduse kaudu saadaval ka valik spetsiaalselt elektriautodele mõeldud teenuseid.

E-Transit toob tarbeautodesse ka SYNC 4 teabe- ja meelelahutustehnoloogia, sealhulgas standardse lihtsalt kasutatava 12-tollise puuteekraani koos täiustatud hääljuhtimise ja pilvepõhise navigatsiooniga. SYNCi juhtmevabade uuendustega on E‑Transiti tarkvara ja SYNCi tehnoloogia alati varustatud värskeimate uute funktsioonide ja kvaliteediparandustega.

Sisselülitatud navigatsioonisüsteemiga liigeldes saavad autopargi operaatorid tunda rõõmu täiustatud juhiabitehnoloogiatest, sealhulgas liiklusmärkide tuvastusest ja nutikast kiiruspiirikust, mis tuvastavad kiiruspiirangud ja võimaldavad autopargi operaatoritel sõidukite kiirust piirata.

Lisaks on E-Transitil hulgaliselt tehnoloogiaid, mis aitavad autopargiklientidel vähendada juhipõhiseid kindlustusnõudeid. Nende hulgas on kokkupõrke ennetussüsteem, pimenurga infosüsteem koos sõiduraja vahetuse hoiatuse ja abiga ning 360-kraadine kaamera koos tagurdamise pidurdusabiga. Koos nutika kohanduva püsikiirushoidikuga võivad need funktsioonid aidata hoida autopargi ohutusstandardeid ja vähendada õnnetuste riski.

Endiselt Transitile iseloomulikult võimekas

E-Transiti aku paikneb kere all, võimaldades jääda pagasiruumi osas järeleandmatuks – see on sama nagu tagaveolisel diisel-Transitil ehk 15,1 kuupmeetrit.

Fordi insenerid ehitasid E-Transiti jõuülekande ja tagavedrustuse pagasiruumi optimeerimiseks ümber. Selle raames loodi eriti tugev õõtshoovale toetuv vedrustus, mille tulemuseks on täpsem ja kindlam juhitavus ning parem haarduvus nii tühjalt kui koormaga.

Euroopa klientidele pakutava E-Transiti kandevõime on 1616 kg kaubikuna ja 1967 kg kabiiniga šassiina. Auto elektriajami tippvõimsus on 198 kW (269 hj) ja maksimaalne pöördemoment on 430 Nm, mis teeb sellest kõige võimsama Euroopas müüdava täiselektrilise kaubiku. Tagavedu kindlustab silmapaistva haarduvuse, kui auto on raskelt koormatud.

Euroopas pakub Ford 25 E-Transiti varianti, sealhulgas erinevad kered, pikkused, katuse kõrgused ja täismassid (maksimumiga kuni 4,25 tonni), et vastata klientide erinevatele vajadustele.

Transit Customi pistikhübriigiga tehtud edukate koostööprogrammide järel võetakse Euroopas 2021. aasta jooksul valitud autopargiklientidega ette ulatuslikud katsetused.